Makaron z sosem z wątróbek drobiowych

Makaron z sosem z wątróbek drobiowych
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle lub linguine
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 50 – 100 g świeżo startego parmezanu
  • 75 g niesolonego masła
  • 1 mała cebula
  • 400 g wątróbek drobiowych
  • 50 ml wina marsala lub sherry
  • 1 biała trufla lub ew. 30 g suszonych borowików i 2 łyżeczki oliwy truflowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i ugotować al dente, według zaleceń na opakowaniu. Tymczasem obrać cebulę i drobno posiekać. Wątróbki oczyścić i pokroić w kostkę. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, osączyć (płyn zachować) i drobno posiekać. Na dużej patelni stopić 50 g masła, wrzucić cebulę i mieszając smażyć ok. 5 – 7 minut, aż zacznie się rumienić.
Dodać wątróbki, zamieszać i smażyć 3 – 4 minuty. Wlać wino, doprawić solą i pieprzem, na tarce o drobnych oczkach zetrzeć na patelnię nieco trufli lub dodać posiekane borowiki. Zamieszać i dusić 1 minutę. Osączyć makaron i wrzucić na patelnię. Podlać wodą z gotowania makaronu lub z moczenia grzybów (2 – 4 łyżki). Dodać resztę masła i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startą na płatki truflą (lub skropić oliwą truflową) i parmezanem i od razu podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA