Agnieszka Kręglicka

Makaron z sosem śmietankowym


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem śmietankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

makaron jajeczny fettuccine

2 łyżki masła

200 ml śmietany kremówki

świeżo tarty parmezan

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Makaron wrzucić do dużej ilości posolonego wrzątku. Rozpuścić masło, dodać śmietankę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy zacznie gęstnieć dodać parmezan i zamieszać. Odcedzić makaron ugotowany al dente, połączyć z sosem.

Dodatki fakultatywne:
100 g pieczarek pokrojonych w plasterki, posiekane 2 ząbki czosnku - podsmażyć plasterki pieczarek z czosnkiem na maśle, doprawić pieprzem, gałką muszkatołową. Zalać śmietanką, zagotować, dodać parmezan i jak się rozpuści, połączyć z makaronem


paseczki wędzonego łososia, białe wino, koperek, czerwony pieprz - na maśle podsmażyć łososia, polać winem, odparować, dodać śmietankę, koperek, pieprz czerwony, gotować aż sos zgęstnieje, połączyć z makaronem


gorgonzola, brandy, pieprz, parmezan - na maśle rozpuścić gorgonzolę, dolać brandy, zagotować, dodać śmietankę, pieprz, parmezan i połączyć z makaronem

powrót

Podobne przepisy

Kluski turlane z kurczakiem i kaparami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Grzelak

postów: 6

30.10.2015 14:30

CYTUJ

taki makaron to ja mogę jeść codziennie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.