Paul Merret

Makaron z sosem serowym


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Makaron z sosem serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g makaronu (duże muszle lub kolanka)

500 g mieszanych grzybów

pokrojonych na paski

5-6 młodych porów

cienko pokrojonych

około 6 łyżek tartego parmezanu (do smaku)

oliwa (do dolania do makaronu)

kawałek masła i olej roślinny (do smażenia)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ugotować makaron i przelać zimną wodą.
Wlać odrobinę oliwy i wymieszać (dzięki temu makaron nie będzie się sklejał). Rozgrzać porządnie trochę oleju na patelni, dodać masło i natychmiast włozyć grzyby. Smażyć grzyby na złoto. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podgrzewać przez mniej więcej minutę. Mieszając, wlewać stopniowo mleko. Kiedy całe mleko zostanie już dolane, doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć garnek z ognia i dodać ser. Wymieszać, tak, by połączył się z sosem. Spróbować i ewentualnie dodać więcej sera. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać makaron z sosem i cienko pokrojonymi porami oraz podsmażonymi grzybami. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać tartym parmezanem. Zapiekać przez 30-35 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać z sałatką z rukoli i pieczywem czosnkowym.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem orzechowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.