Marieta  Marecka

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g makaronu

4 pomidory (ok. 800 g)

1 mała marchew

1 łodyga selera naciowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek

3 sardele

½ chili

150 g kremówki

300 g krewetek, obranych, mogą być mrożone

1 łyżeczka miodu

cynamon

sól, pieprz

kilka gałązek bazylii

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchew, seler i cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek w plasterki, a chili drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sardele i przesmażamy, aż się rozpadną, dodajemy czosnek i warzywa, prócz pomidorów. Smażymy dotąd, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory, doprawiamy cynamonem, miodem, pieprzem, solą. Gotujemy bez przykrycia ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Miksujemy, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze 5 minut. Posypujemy świeżą bazylią i serwujemy z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Agnieszka Laskowska

postów: 2

12.05.2014 03:17

CYTUJ

Pycha

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.