Makaron z sosem pomidorowym, chilli i boczkiem

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem pomidorowym, chilli i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



130 g guanciale lub boczku

1 mała cebula

3 – 4 łyżki oliwy extra vergine

1 ostra suszona papryczka chili

2 łyżki białego wina

500 g pomidorów

400 g makaronu bucatini

80 g świeżo startego sera pecorino romano

sól i świeżo zmielony pieprz

sałatka z puntarelle do podania



Przygotowanie:



Guanciale pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Chilli drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać guanciale i mieszając smażyć na małym ogniu 4 – 5 minut. Podlać winem i zamieszać, zeskrobując z dna przyrumienione drobiny. Smażyć kilka minut. Dodać pomidory i chilli, zamieszać i gotować 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić, wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na talerze, obficie posypać serem pecorino romano i podawać z sałatką z puntarelle (puntarelle pokroić w paski, dodać listki mięty, wymieszać z sosem z oliwy, octu z białego wina, czosnku i anchois).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.