Makaron z sosem orzechowym

Makaron z sosem orzechowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 20 łuskanych orzechów włoskich
  • 50g orzechów pinii
  • 0,5 ząbka czosnku
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 250 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 50g masła
  • makaron wedle uznania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron. W rondelku podgrzej śmietanę. W blenderze lub malakserze rozdrobnij orzechy dodaj czosnek i listki pietruszki. Posól wodę na makaron i wrzuć makaron. Do rozdrobnionych orzechów, czosnku i pietruszki stopniowo dodawaj śmietanę. Miksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku roztop masło. Odcedź makaron i przełóż go do miski. Wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem. Polej stopionym masłem. Ozdób kilkoma gałązkami pietruszki i połówkami orzechów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA