Maryla Musidłowska

Makaron z sosem orzechowym


Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6617

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 łuskanych orzechów włoskich

50g orzechów pinii

0,5 ząbka czosnku

1 duży pęczek pietruszki

250 ml słodkiej śmietany

sól

pieprz

4 łyżki tartego parmezanu

50g masła

makaron wedle uznania

 

 

Przygotowanie:


Nastaw wodę na makaron. W rondelku podgrzej śmietanę. W blenderze lub malakserze rozdrobnij orzechy dodaj czosnek i listki pietruszki. Posól wodę na makaron i wrzuć makaron. Do rozdrobnionych orzechów, czosnku i pietruszki stopniowo dodawaj śmietanę. Miksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku roztop masło. Odcedź makaron i przełóż go do miski. Wymieszaj makaron z sosem. Posyp parmezanem. Polej stopionym masłem. Ozdób kilkoma gałązkami pietruszki i połówkami orzechów.

powrót

Podobne przepisy

Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.