Agnieszka Kręglicka

Makaron z sosem orzechowym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

100 g orzechów włoskich łuskanych

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki tartego parmezanu

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki śmietany kremówki

sól

pieprz

natka pietruszki

400 g makaronu tagliatelle

 

Przygotowanie:

Orzechy utrzeć z czosnkiem i parmezanem w malakserze, dodać oliwę i śmietankę. Makaron ugotować al dente. Sos orzechowy połączyć z gorącym makaronem. Jeżeli sos jest za gęsty dodać trochę wody z gotowania makaronu. Posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dodatkowo parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.