Antonio  Carluccio

Makaron z sosem liguria pesto


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Liguria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem liguria pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron

piniole

czosnek

świeża bazylia

gruboziarnista sól

oliwa

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Do moździerza (może być także garnek) wkładamy sporą garść orzeszków piniowych oraz ząbki czosnku. Dodajemy świeże listki bazylii. Na koniec wsypujemy sól gruboziarnistą. Całość energicznie ucieramy. Następnie dolewamy oliwę – powoli i stopniowo. Sos powinien uzyskać konsystencję emulsji. Dodajemy także parmezan – teraz lub później. Ucieramy sos dalej, dolewając jeszcze trochę oliwy.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron ze schabem i boczniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.