Antonio  Carluccio

Makaron z sosem liguria pesto


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Liguria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z sosem liguria pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron

piniole

czosnek

świeża bazylia

gruboziarnista sól

oliwa

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Do moździerza (może być także garnek) wkładamy sporą garść orzeszków piniowych oraz ząbki czosnku. Dodajemy świeże listki bazylii. Na koniec wsypujemy sól gruboziarnistą. Całość energicznie ucieramy. Następnie dolewamy oliwę – powoli i stopniowo. Sos powinien uzyskać konsystencję emulsji. Dodajemy także parmezan – teraz lub później. Ucieramy sos dalej, dolewając jeszcze trochę oliwy.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.