Donna Dooher

Makaron z serem i porami


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski, Zapiekanki

Makaron z serem i porami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Makaron z serem i porami

500 g makaronu penne

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

1 łyżka stołowa (15 ml) masła

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

3 pory, pokrojone w cienkie plasterki

½ szklanki (125 ml) pokruszonego sera Gorgonzola

¼ szklanki (60 ml) tartego sera Asiago

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego oregano

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej natki

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz

sos beszamelowy



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W dużym garnku osolonego wrzątku ugotować makaron al dente, odcedzić i odstawić. Na patelni roztopić 2 łyżki stołowe (30 ml) masła, dodać oliwę i udusić pory do miękkości. W misce połączyć uduszone pory z sosem beszamelowym, serami Gorgonzola i Asiago, tymiankiem, oregano oraz pietruszką. Wymieszać makaron z sosem, doprawić do smaku.

Tortownicę posmarować łyżką masła, napełnić makaronem z sosem. Zapiekać 40 min. Odczekać 10 minut przed wyjęciem z formy.





Sos beszamelowy

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

1 zmiażdżony ząbek czosnku

¼ szklanki (60 ml) mąki

3 szklanki (750 ml) mleka

¼ szklanki (60 ml) tartego parmezanu

¼ łyżeczki (1 ml) gruboziarnistej soli

szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej



Przygotowanie

W rondlu z grubym dnem roztopić masło, przez 2 minuty smażyć czosnek, pilnując, żeby się nie zrumienił. Czosnek wyrzucić. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Gotować 4 minuty, mieszając, żeby się nie przypaliła. Doprowadzić mleko prawie do wrzenia. Wlać 1 szklankę (250 ml) do zasmażki, ubijając, aż sos zgęstnieje. Małymi porcjami dodawać resztę mleka, ubijając, by nie było grudek. Gotować sos na małym ogniu 8 minut, mieszając, by nie przypalił się od dna.

Zestawić z ognia, dodać parmezan, sól i gałkę muszkatołową.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.