Maryla Musidłowska

Makaron z prawdziwkami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 9531

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szalotki

4 ząbki czosnku

100 g masła

6 ziarenek jałowca

skórka otarta z jednej cytryny

600 g prawdziwków (mogą być mrożone)

300 ml śmietanki 30 %

100 ml Martini extra dry

gałązka świeżego rozmarynu

sól

pieprz

makaron orkiszowy

kolanka lub świderki 400 g

sól do gotowania makaronu

100 g pecorino lub sera bursztyn

 

Przygotowanie:

Nastaw wodę na makaron. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Utłucz w moździerzu jałowiec. W rondlu rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę i jałowiec. Duś aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodaj grzyby, wermut, połowę skórki cytrynowej i igiełek rozmarynu. Kiedy płyn odparuje wlej śmietankę. Odparuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj resztę skórki i rozmarynu. Dopraw solą i pieprzem. Posól wodę na makaron i ugotuj go al dente (ok. 5 minut) Połącz odcedzony makaron z sosem. Podawaj ze świeżo utartym pecorino, albo serem bursztyn.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

mikohajka

postów: 2

24.03.2016 14:19

CYTUJ

oj zjadłabym z wielką chęcią taki makaronik

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.