Makaron z owocami morza

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g spaghetti

50 g masła

3 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

drobno posiekane

½ łyżeczki płatków chili

800 g omułków

oczyszczonych

800 g małży

osączonych i oczyszczonych

100 ml białego wina

150 g obranych brązowych krewetek

3 łyżki posiekanej natki

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Rozgrzej oliwę i masło na patelni z pokrywą. Dodaj czosnek, płatki chili i podsmażaj 1 minutę. Dodaj małże, omułki, białe wino. Nakryj garnek i gotuj 5 minut lub do momentu, gdy muszle się otworzą. Usuń te, które pozostały zamknięte. Dodaj makaron i wymieszaj. Niech soki z owoców morza dokładnie pokryją spaghetti. Dopraw solą, pieprzem, dodaj brązowe krewetki i natkę. Przełóż na talerze i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.