Makaron z owocami morza

Przepis z programu Australijskie Boże Narodzenie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Makaron z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g świeżego spaghetti lub gotowego makaronu

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

drobno siekane

800 g pomidorów z puszki bez skóry w sosie własnym lub puree ze świeżych pomidorów

bouquet garni (związane sznurkiem: ½ pęczka tymianku

½ pęczka pietruszki oraz 2 liście laurowe)

300 g świeżego mięsa krabów

1 kg homara w skorupie

przekrojonego na pół

12 przegrzebków

łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia

pęczek świeżej kolendry

grubo posiekanej

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Na patelni tak dużej, żeby potem zmieścił się także makaron, podgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj czosnek i pomidory, gotuj przez 10 minut. Dorzuć bouquet garni czyli pęczek ziół. Gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby pomidory nie przywarły do patelni.
W tym czasie zagotuj w dużym garnku 5 litrów osolonej wody, wrzuć makaron. Gotuj 2-3 minuty, jeśli jest świeży, 6-8 minut jeśli suszony. Połóż homara na rozgrzanym grillu. Skrop przegrzebki oliwą. Również upiecz je na grillu, ale krócej, bo stwardnieją. Do sosu dorzuć mięso kraba, następnie homara i upieczone na grillu przegrzebki. Wymieszaj, dorzuć siekaną kolendrę. Do sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.