Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z listkami rzepy i aromatycznym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350g długiego makaronu fusilli

700g listków rzepy (możemy zastąpić różyczkami brokuła lub kalafiora)

150g sera scamorza (możemy użyć oscypka)

1 pęczek bazylii

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

szczypta pikantnej papryczki peperoncino

150ml oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy liście rzepy, obcinamy łodygi i twardsze liście; odrywamy wierzchołki i najdelikatniejsze liście, myjemy w zimnej wodzie. Obieramy ser scamorza ze skórki i kroimy w plasterki. Bazylię i pietruszkę myjemy i delikatnie osuszamy, miksujemy obrany czosnek i peperoncino, dodajemy bazylię i pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu, kilka kropel oliwy i miksujemy do uzyskania jednorodnego sosu. Na koniec dodajemy ponownie kilka kropel oliwy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekane liście rzepy (lub różyczki brokuła). Na patelni podgrzewamy pozostałą część oliwy, dodajemy ugotowany al dente makaron z liśćmi rzepy, przygotowany sos z bazylii i pietruszki oraz dodajemy dwie łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy plasterki sera scamorza i ponownie mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.