Lucinda Scala  Quinn

Makaron z krewetkami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza

Makaron z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

450 g makaronu

gruboziarnista sól

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

plus do polania

900 g dużych surowych krewetek

bez skorupek i żyłek

świeżo zmielony czarny pieprz

5 ząbków czosnku

posiekanych

½ łyżeczki suszonego chili w płatkach

plus do dekoracji

¼ szklanki białego wina

skórka starta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

¼ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać dużą szczyptę soli i makaron. Ugotować makaron al dente i odcedzić, zachowując ½ szklanki wody. Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu. Wlać 1½ łyżki oliwy. Dodać krewetki, oprószyć je solą i pieprzem. Po 2 minutach odwrócić krewetki na drugą stronę. Dodać resztę oliwy, czosnek i chili. Smażyć 1-2 minut, cały czas mieszając, aby nie przypalić czosnku. Dodać wino, skórkę i sok z cytryny, wodę z makaronu. Gotować 1-2 minut, aż wino trochę odparuje i sos zgęstnieje. Dodać makaron i pietruszkę, dokładnie wymieszać. Podawać polane oliwą i posypane suszonym chili.

powrót

skomentuj przepis

kasia25

postów: 5

24.05.2014 16:50

CYTUJ

pyszene

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.