Maryla Musidłowska

Makaron z krewetkami


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 10109

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg krewetek ze skorupkami

2 szalotki

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

1 czerwona ostra papryka

cytryna

bulion rybny w paście lub kostce

3 łyżki oliwy

0,5 szklanki Martini dry

0,5 szklanki Martini Bianco

2 łyżki masła

pęczek kolendry

pietruszki lub listki selera naciowego

400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini

 

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj szalotkę, seler naciowy, marchewkę i czerwoną ostrą paprykę. Zesterem zeskrob skórkę z cytryny. Nastaw wodę na makaron. Na oliwie usmaż warzywa (marchew, seler, szalotkę), dodaj ostrą paprykę, skórkę z cytryny, posól bulionem rybnym. Wrzuć krewetki, wymieszaj. Wlej wermut, przykryj patelnię i duś potrawę nie dłużej niż 10 minut. Po przykryciu patelni wrzuć makaron orkiszowy do posolonego wrzątku. Ugotuj al dente (4 do 5 minut). Odcedź ugotowany makaron i dodaj do krewetek. Na końcu spróbuj i dopraw łyżką świeżego masła. Posiekaj kolendrę (pietruszkę lub listki selera naciowego), które na końcu dodasz do potrawy.

powrót

Podobne przepisy

Kluska miedzianogórska
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.