Paul Merret

Makaron z fasolą


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron z fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

90 ml oliwy extra virgin + trochę do podania

1 cebula obrana i posiekana

2 ząbki czosnku obrane i posiekane

½ łyżeczki suszonych płatków chili

600 g mieszanych warzyw (np. cukinia

fenkuł

rzepa

ziemniak

batat

por

seler naciowy

marchewka

groszek)

pokrojone w kostkę o boku 1 cm

4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. rozmaryn

oregano i tymianek)

sól i świeżo mielony czarny pieprz

1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego

najlepiej domowej roboty

80 g makaronu (np. penne)

1 puszka (400 g) drobnej fasolki albo ciecierzycy

2 świeże liście laurowe

50 g tartego parmezanu

1 duży albo 2 małe dojrzałe pomidory

drobno posiekane

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 60 ml oliwy w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i chili, i smaż mieszając przez 2-3 min, aż zmiękną. Dodaj do rondla wybrane warzywa (poza groszkiem) oraz suszone warzywa. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smaż przez 2-3 min, aż warzywa zmiękną. Zmniejsz płomień, przykryj rondel pokrywką i duś 10-15 min często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Dodaj bulion, makaron, fasolkę, liście laurowe i groszek, zwiększ płomień i doprowadź zawartość rondla do wrzenia. Zmniejsz płomień i duś potrawę pod przykryciem prze 20-25 min, aż makaron się ugotuje i zagęści sos. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na bok, żeby danie przestygło przed podaniem. W tym czasie zmieszaj w misce parmezan, posiekane pomidory i pozostałe 30 ml oliwy. Nałóż pasta e fagioli do 4 misek, a na wierzch nałóż trochę pomidorów z parmezanem. Dopraw pieprzem do smaku i skrop porcje oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Kokardki z cukinią i krewetkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.