Tomasz Jakubiak

Makaron z chlebem, smażonymi kaparami i kiszonymi pomidorkami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 1

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie makaronu spaghetti

½ szkl. kaparów

10 szt. kiszonych pomidorków

oliwa do smażenia

mała garść świeżych liści bazylii

mała pikantna kiełbasa, np. chorizo

3 ząbki czosnku

4 kromki chleba żytniego

1 szt. sera buratta lub mozzarelli

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć kapary, plastry kiełbasy oraz całe ząbki czosnku. Smaż, aż składniki będą chrupiące.
Dodaj liście bazylii oraz porwany chleb. Dodaj więcej oliwy i dorzuć ugotowany makaron. Tuż przed podaniem dodaj porwaną burattę i pokrojone pomidorki.
Całość możesz posypać startym twardym owczym serem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.