Andrzej Polan

Makaron z brukselką, kurkami i białą kiełbasą


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 3861

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu callabrini

10 brukselek

kilka grzybów kurek

4 białe surowe kiełbasy

2 cebule czerwone

jabłko antonówka lub szara reneta

koper, lubczyk, tymianek

olej do smażenia

100 g sera bursztyn

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy obraną z osłonki białą kiełbasę, wszystko razem smażymy do momentu, aż kiełbasa zacznie się delikatnie przyrumieniać.
Dodajemy brukselkę podzieloną na pojedyncze listki, jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę. Wszystko doprawiamy pieprzem, delikatnie solą i świeżymi ziołami.
Kurki przesmażamy na maśle kilka sekund i dodajemy świeży tymianek.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i dodajemy do powstałego sosu. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt gęsta, dodajemy troszkę wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy sporą ilość startego sera bursztyn.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Makaron z prawdziwkami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:48

CYTUJ

Takie danie to mogę jeść codziennie, tylko gorzej jak przytyję od tego dobrobytu :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.