Emeril Lagasse

Makaron z brokułami włoskimi, serem riccota salata i szynką parmeńską


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron z brokułami włoskimi, serem riccota salata i szynką parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka plus ¼ łyżeczki soli

500 g makaronu typu orecchiette

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka cebuli pokrojonej w cienkie paseczki

3 drobno posiekane ząbki czosnku

100 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie paseczki

1 łyżeczka płatków chili

1 pęczek brokuł włoskich pokrojonych na drobne kawałki

½ łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka skórki z cytryny

10 drobno pokrojonych suszonych pomidorów w zalewie z oleju

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

150 g grubo startego sera typu ricotta salata

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku zagotować 4 litry zimnej wody. Dodać 1 łyżkę soli i makaron. Gotować według wskazówek na opakowaniu aż makaron będzie al dente. Makaron odcedzić i odstawić. Zachować ½ szklanki wody, w której gotował się makaron do przygotowania sosu. Podczas gdy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę, ¼ łyżeczki soli i smażyć mieszając przez 8 minut, aż cebula się przyrumieni. Dołożyć czosnek i smażyć 2 minuty. Następnie dodać szynkę, płatki chili i ciągle mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty. Dołożyć brokuły, czarny pieprz i dusić przez około 2 minuty. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny, suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać makaron i ½ szklanki wody, w której gotował się makaron. Smażyć mieszając, aż wszystkie składniki będą gorące. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i łyżkę oliwy i ser ricotta salata. Dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.