Marieta  Marecka

Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu pappardelle

1 bakłażan

8 plastrów szynki parmeńskiej

3 ząbki czosnku

3 gałązki świeżego rozmaryn

4-5 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem bazylią i pomidorami suszonymi

6-8 suszonych pomidorów

pieprz czarny

sól

1/2 szklanki startego sera typu parmezan, pecorino, grana padano

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Bakłażana kroimy w plastry, obsypujemy solą i odstawiamy na jakieś 15 minut, aż puści wodę. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 4 łyżek), wrzucamy do niego bakłażana i smażymy na dość dużym ogniu. Pomidory kroimy w paski, a rozmaryn drobno siekamy. Dodajemy do bakłażana i zmniejszamy ogień. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw. Wszystko krótko przesmażamy i podlewamy ew. olejem, jeśli bakłażan wszystko wchłonął. Dodajemy do garnka ugotowany makaron dokładanie mieszamy i posypujemy startym serem. Serwujemy gorące oprószone dodatkową porcją parmezanu.

powrót

Podobne przepisy

Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron zagniatany z nacią pietruszki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

pstrak998

postów: 2

30.08.2014 21:13

CYTUJ

ok

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.