Makaron w sosie serowym

Przepis z programu Mali producenci wchodzą na rynek (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

Makaron w sosie serowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g makaronu „kolanka”

40 g masła

40 g mąki

600 ml mleka

250 g tartego sera cheddar

50 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Ugotować makaron w osolonym wrzątku, starannie odcedzić, odstawić. W rondlu nieco większym niż ten, w którym gotował się makaron, rozpuścić masło. Dodać mąkę, wymieszać, zrobić jasną zasmażkę.
Dolewać mleko po trochu, mieszając trzepaczką. Pogotować 10-15 minut, żeby sos zgęstniał. W tym czasie rozgrzać górny ruszt w piekarniku. Zdjąć sos z ognia, dodać 175 g tartego sera cheddar, wymieszać, żeby ser się rozpuścił i połączył z sosem. Do sosu włożyć makaron, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać pozostałym cheddarem i parmezanem, wstawić do piekarnika pod górny ruszt. Zapiekać, aż ser zacznie się topic i rumienić. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Studencka zapiekanka z makaronem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.