Makaron soba

Makaron soba
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • pół paczki makaronu soba
  • 200 g miękkiego tofu
  • 100 g świeżych grzybów shiitake
  • 3 posiekane dymki
  • pół filiżanki posiekanej kolendry
  • 3 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonych szalotek
  • sól i pieprz
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 krople oleju sezamowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki mirin
  • 3 łyżki sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać składniki dressingu. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać połowę sosu i wymieszać. Rozdzielić na 4 porcje. Pozostałe składniki wymieszać w dużej misce. Skropić resztą sosu i przyprawić do smaku. Przełożyć na makaron.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA