Anjum  Anand

Makaron ryżowy z warzywami


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Makaron ryżowy z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g ziemniaków

obranych i pokrojonych na kawałki

1½ łyżki oleju roślinnego

20 ziaren czarnego pieprzu

1 kawałek kory cynamonu

2 goździki

1 mała cebula

pokrojona w plasterki

15 liści curry

5 zielonych papryczek chilli

w całości

ponakłuwanych ostrym nożem

1 cm kawałek korzenia imbiru

obrany i drobno posiekany

100 g zielonej fasolki

80 g różyczek kalafiora

80 g różyczek brokułów

80 g mrożonego zielonego groszku

250 ml wrzącej wody

250 ml mleka kokosowego

1 łyżeczka garam masala

sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


W osolonej wodzie ugotować ziemniaki do miękkości. Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić.
Tymczasem rozgrzać w rondlu olej. Dodać ziarna pieprzu, cynamon i goździki, i smażyć 20-30 sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać liście curry, papryczki i imbir, i smażyć jeszcze 20-30 sekund. Dodać fasolkę, różyczki kalafiora i brokułów oraz wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować do pożądanej miękkości warzyw. Dodać groszek i utłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe i garam masalę, i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć makaron do miseczek, dodać warzywa, usunąwszy papryczki chilli. Przybrać świeżą kolendrą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.