Maryla Musidłowska

Makaron orkiszowy z masłem szałwiowym, solonym czosnkiem niedźwiedzim, fasolą i tuńczykiem


Przepis z programu Maryla al dente (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 7150

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g fasoli - Piękny Jaś

pęczek lub mała doniczka szałwii

50 g + łyżka masła

50 g czosnku niedźwiedziego

4 ząbki czosnku

200 g tuńczyka w oleju

duże kawałki

2 łyżki oliwy cytrynowej

400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini

sól

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Namocz fasolę na noc. Przed gotowaniem odlej wodę z namoczonej fasoli. Wlej świeżą. Nastaw fasolę na ogień. Nie sól wody, bo fasolę soli się pod koniec gotowania. Za wcześnie posolona będzie twarda. Oberwij listki szałwii, odłóż je. Łodyżki wrzuć do wody z fasolą. Usmaż na maśle chipsy z listków szałwii. Wyjmij je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Po pół godzinie gotowania, posól fasolę i zmniejsz ogień. Pokrój łodyżki czosnku niedźwiedziego na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój ząbki czosnku. Na maśle szałwiowym usmaż czosnek i czosnek niedźwiedzi. Dodaj odcedzoną fasolę. Dodaj tuńczyka z puszki. Popieprz i posól do smaku. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron orkiszowy, al dente (ok. 4-5 minut). Podgrzej sos z łyżką masła i łyżką oliwy cytrynowej. Odcedź makaron i wymieszaj makaron z sosem. Obsyp chipsami z szałwii.

powrót

Podobne przepisy

Sos surowy z różnymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puttanesca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.