Makaron orkiszowy z masłem szałwiowym, solonym czosnkiem niedźwiedzim, fasolą i tuńczykiem

Makaron orkiszowy z masłem szałwiowym, solonym czosnkiem niedźwiedzim, fasolą i tuńczykiem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Maryla al dente (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 200 g fasoli - Piękny Jaś
  • pęczek lub mała doniczka szałwii
  • 50 g + łyżka masła
  • 50 g czosnku niedźwiedziego
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g tuńczyka w oleju
  • duże kawałki
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej
  • 400 g makaronu orkiszowego - np. Bartolini
  • sól
  • pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz fasolę na noc. Przed gotowaniem odlej wodę z namoczonej fasoli. Wlej świeżą. Nastaw fasolę na ogień. Nie sól wody, bo fasolę soli się pod koniec gotowania. Za wcześnie posolona będzie twarda. Oberwij listki szałwii, odłóż je. Łodyżki wrzuć do wody z fasolą. Usmaż na maśle chipsy z listków szałwii. Wyjmij je na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Po pół godzinie gotowania, posól fasolę i zmniejsz ogień. Pokrój łodyżki czosnku niedźwiedziego na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój ząbki czosnku. Na maśle szałwiowym usmaż czosnek i czosnek niedźwiedzi. Dodaj odcedzoną fasolę. Dodaj tuńczyka z puszki. Popieprz i posól do smaku. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. Ugotuj makaron orkiszowy, al dente (ok. 4-5 minut). Podgrzej sos z łyżką masła i łyżką oliwy cytrynowej. Odcedź makaron i wymieszaj makaron z sosem. Obsyp chipsami z szałwii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA