Makaron jednogarnkowy z pomidorami

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Makaron jednogarnkowy z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g makaronu linguine

350 g pomidorków winogronowych, pokrojonych na połówki lub ćwiartki

1 cebula pokrojona na cienkie plasterki

4 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki

½ łyżeczki płatków czerwonej papryki

2 gałązki bazylii i listki do dekoracji

2 łyżki oliwy z oliwek (dodatkowo do podania)

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

4½ szklanki wody

świeżo starty parmezan (do podania)

Przygotowanie:

W głębokiej patelni wymieszaj makaron, pomidorki, cebulę, czosnek, płatki czerwonej papryki, bazylię, oliwę, 2 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i wodę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie gotuj przez 9 minut, aż makaron będzie al dente i od czasu do czasu przemieszaj go szczypcami.

Przypraw dla smaku solą i pieprzem, podziel na 4 porcje i ozdób bazylią. Podawaj z oliwą i parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.