Kylie Kwong

Makaron hokkien według przepisu mamy Kylie Kwong


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Makaron hokkien według przepisu mamy Kylie Kwong
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę

1 łyżka wytrawnej sherry

1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)

½ łyżeczki cukru

odrobina oleju sezamowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 filety z piersi kurczaka (z wolnego chowu)

pokrojone w ucięte plastry

600g świeżego makaronu hokkien (lub 300 g suszonego)

½ pęczka chińskiej kapusty choy sum

¼ filiżanki oleju z fistaszków (1 filiżanka = 250 ml)

1/3 filiżanki posiekanych duszonych grzybków mung (patrz: w osobnym przepisie)

1 duża biała cebula

przekrojona na pół

a następnie na cząstki)

1 średnia marchewka

pokrojona w zapałkę

1 łyżka sosu ostrygowego

2 łyżki wody

5 dymek (zielonych części)

pokrojonych na 10 cm kawałki

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać imbir, sherry, skrobię kukurydzianą, cukier, olej sezamowy
i połowę ilości sosu sojowego. Włożyć mięso kurczaka i wymieszać rękoma. Zakryć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Makaron ugotować w osolonym wrzątku
al dente (około 4 minuty). Odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić. Z choy sum odciąć końce, pokroić wszerz na trzy, umyć, odsączyć. W woku dobrze rozgrzać olej, smażyć kurczaka przez minutę, mieszając. Dodać grzyby, cebulę, smażyć kolejną minutę. Wlać sos ostrygowy i wodę, smażyć, mieszając kolejne 30 sekund. Na końcu dodać makaron, choy sum, dymkę i pozostały sos sojowy, smażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć do miseczek i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Spaghetti puttanesca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.