David Gaboriaud

Makaron Crozet z dwoma serami, kiełbasa wieprzowa w białym winie i sos pomidorowy


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

odsłon: 978

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g francuskiego gryczanego makaronu prostokątnego Crozet

80 g startego sera Beaufort

80 g sera Tomme pokrojony w kostkę

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 pomidory pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów pelati

4 francuskie kiełbaski wieprzowe diots (można zastąpić polskimi białymi kiełbasami)

1 cebula drobno pokrojona

30 g masła do smażenia plus 30 g masła do makaronu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbaski nakłuj widelcem i gotuj kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie podsmaż na patelni, aż się zarumienią, odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę na maśle i oliwie, dodaj pomidory, dopraw solą, wymieszaj i podsmaż kilka minut. Wlej wino, wymieszaj z cebulą i pomidorami i dodaj usmażoną kiełbasę. Całość przykryj i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i odcedź. Przed podaniem wymieszaj ciepły makaron z resztą masła i dwoma rodzajami sera, dopraw do smaku pieprzem.
Serwuj na głębokim talerzu. Porcje makaronu i kiełbasę polej sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.