David Gaboriaud

Makaron Crozet z dwoma serami, kiełbasa wieprzowa w białym winie i sos pomidorowy


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

odsłon: 836

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g francuskiego gryczanego makaronu prostokątnego Crozet

80 g startego sera Beaufort

80 g sera Tomme pokrojony w kostkę

1 szklanka białego wytrawnego wina

2 pomidory pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów pelati

4 francuskie kiełbaski wieprzowe diots (można zastąpić polskimi białymi kiełbasami)

1 cebula drobno pokrojona

30 g masła do smażenia plus 30 g masła do makaronu

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Kiełbaski nakłuj widelcem i gotuj kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie podsmaż na patelni, aż się zarumienią, odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę na maśle i oliwie, dodaj pomidory, dopraw solą, wymieszaj i podsmaż kilka minut. Wlej wino, wymieszaj z cebulą i pomidorami i dodaj usmażoną kiełbasę. Całość przykryj i duś 15-20 minut na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu i odcedź. Przed podaniem wymieszaj ciepły makaron z resztą masła i dwoma rodzajami sera, dopraw do smaku pieprzem.
Serwuj na głębokim talerzu. Porcje makaronu i kiełbasę polej sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.