Kylie Kwong

Makaron celofanowy smażony z małżami


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Makaron celofanowy smażony z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

40 żywych małży

90 g makaronu celofanowego (z mąki z fasolek mung—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

½ czerwonej papryki

3 łyżki oleju z fistaszków

dymka, pokrojona na kawałki długości 5 cm

4 plasterki imbiru

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

3 duże strączki chili, przecięte wzdłuż, pozbawione nasion

1 mała czerwona cebula, przecięta na pół a następnie na cząstki

2 łyżki solonej soi (solone, podfermentowane nasiona soi—do kupienia w sklepach z orientalną żywnością)

3 łyżki wina ryżowego do gotowania (shaoxing - w sklepach z orientalną żywnością)

2 łyżki cukru

2 łyżki sosu ostrygowego

½ łyżki oleju sezamowego

1/3 filiżanki bulionu z kurczaka (patrz: przepis na uniwersalny bulion z kurczaka) (1 filiżanka = 250 ml)

2 łyżki ciemnego octu ryżowego

garść listków kolendry



Przygotowanie

Z małży usunąć szczeciniaste nitki, umyć i osączyć, a następnie włożyć do woka i wlać 1 ½ filiżanki wody. Wstawić na duży ogień, gotować małże pod szczelnym przykryciem w kąpieli parowej, aż małże zaczną się otwierać. Kiedy małże zaczną się otwierać, za pomocą szczypiec wyjąć je z woka i przełożyć do miski. Te, które się nie otworzyły, wyrzucić. Z woka wylać wodę i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Makaron zalać wrzątkiem, zostawić na 3 minuty, odcedzić. Z papryki usunąć białą błonkę i nasiona. Pokroić w paski szerokości 1,5 cm, a następnie każdy pasek na kwadraciki. W woku rozgrzać olej, wrzucić dymki, imbir, czosnek, połówki chili, cebulkę, soloną soję i paprykę i smażyć na dużym ogniu, mieszając energicznie, przez około 3 minuty. Dodać małże i odcedzony makaron, smażyć w ten sam sposób przez kolejne 2 minuty. Wlać wino ryżowe (zakręcić butelką wokół krawędzi woka, tak, by wino ściekło

z boków do małży i makaronu), dodać cukier, sos ostrygowy, olej sezamowy i bulion. Smażyć, na sporym ogniu, cały czas mieszając i przegarniając energicznie przez kolejne 3 minuty, aż powstanie sos. Na koniec dodać ocet ryżowy i listki kolendry, podawać natychmiast.



© Kylie Kwong

powrót

Podobne przepisy

Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Makaron z curry i serem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.