Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

350 g makaronu bucatini

100-150 g tuńczyka w oliwie

50 g drylowanych czarnych oliwek

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

100 ml oliwy extra vergine

20 g kaparów solonych

sól i pieprz



Przygotowanie

Obrany czosnek lekko zgniatamy; oliwki kroimy w talarki; umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Tuńczyka odsączonego z oliwy rozkruszamy widelcem; kapary obmywamy z soli i osuszamy. Na patelni z oliwą krótko smażymy zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma szczyptami pietruszki, dodajemy kapary, oliwki, tuńczyka i gotujemy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy połamany na kawałki makaron bucatini. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z ragoût z tuńczyka i posypujemy pietruszką.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.