Makaron „rurki” z sosem z pieczonych pomidorów

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Makaron „rurki” z sosem z pieczonych pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g makaronu penne

pomidory

chilli

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

cebula

łyżka zielonego lub czerwonego pesto

parmezan

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Pomidory wrzucamy na blachę. Jeśli są duże – kroimy je na kawałki, szybciej się ugotują. Dodamy chilli. Może być świeże, ale też ze słoika, suszone, w paście lub proszku. Papryczki drobno kroimy. Dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku – możemy też wykorzystać marynowany lub w paście. Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek lub dowolnym olejem i polewamy paru łyżkami octu balsamicznego. Wstawiamy na 5 – 6 minut do opiekacza lub na kwadrans do piekarnika, by pomidory zmiękły.
Gotujemy pół kilo makaronu „rurki” w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i powoli gotujemy 6 – 8 minut. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy pół drobno posiekanej cebuli. Dorzucamy czubatą łyżkę zielonego lub czerwonego pesto. Mieszamy, a następnie dodajemy miękkie pomidory. Gotujemy wszystko razem przez 5 minut, a gdy składniki są dokładnie wymieszane, zmniejszamy ogień. Odcedzony makaron przerzucamy do dużej miski i polewamy sosem. Wszystko razem mieszamy i posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.