Ainsley Harriot

Makaron „pistou”


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Makaron „pistou”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron spaghetti nitki

1-2 łyżeczki kaparów

czarne oliwki

chili w proszku

natka pietruszki

cytryna

2-3 ząbki czosnku

oliwa

liście rukoli

tarty parmezan

ser pecorino

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


W osolonej wodzie gotować makaron przez 3 minuty. Gotować przez trzy minuty. W tym czasie przygotować sos. Do miski wrzucić kapary i oliwki, posypać odrobiną chili w proszku. Wsypać garść posiekanej natki pietruszki i skórkę otartą z cytryny, wlać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku i oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron odcedzić na durszlaku i włożyć do miski z sosem, potrząsnąć, tak, aby składniki się wymieszały. Dodać starty parmezan. Wymieszać tak, aby dodatki znalazły się na wierzchu makaronu, posypać po wierzchu startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.