Ainsley Harriot

Makaron „pistou”


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Makaron „pistou”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron spaghetti nitki

1-2 łyżeczki kaparów

czarne oliwki

chili w proszku

natka pietruszki

cytryna

2-3 ząbki czosnku

oliwa

liście rukoli

tarty parmezan

ser pecorino

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


W osolonej wodzie gotować makaron przez 3 minuty. Gotować przez trzy minuty. W tym czasie przygotować sos. Do miski wrzucić kapary i oliwki, posypać odrobiną chili w proszku. Wsypać garść posiekanej natki pietruszki i skórkę otartą z cytryny, wlać sok wyciśnięty z połówki cytryny. Dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku i oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron odcedzić na durszlaku i włożyć do miski z sosem, potrząsnąć, tak, aby składniki się wymieszały. Dodać starty parmezan. Wymieszać tak, aby dodatki znalazły się na wierzchu makaronu, posypać po wierzchu startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.