Marieta  Marecka

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 bakłażan

1 żółtko

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

2 łyżki twarożku

szczypta ostrej papryki

2-3 łyżki poszatkowanej pietruszki

2 ząbki czosnku

Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż), czosnek obrać i pokroić w słupki.
Naciąć miąższ bakłażana i wcisnąć czosnek, posmarować miksem, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 180 stopni.
W malakserze utrzeć żółtko z musztardą, dodać wystudzony miąższ upieczonego bakłażana z czosnkiem, sok z cytryny, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i miksować.
Następnie dodać masło, serek i miksować na gładką masę.
Podawać przyprawione ostrą papryką i listkami oregano.

powrót

Podobne przepisy

Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.