Marieta  Marecka

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 bakłażan

1 żółtko

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

sól

pieprz

2 łyżki twarożku

szczypta ostrej papryki

2-3 łyżki poszatkowanej pietruszki

2 ząbki czosnku

Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Przygotowanie:

Bakłażan przekroić na pół (wzdłuż), czosnek obrać i pokroić w słupki.
Naciąć miąższ bakłażana i wcisnąć czosnek, posmarować miksem, zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w temp. 180 stopni.
W malakserze utrzeć żółtko z musztardą, dodać wystudzony miąższ upieczonego bakłażana z czosnkiem, sok z cytryny, sól, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i miksować.
Następnie dodać masło, serek i miksować na gładką masę.
Podawać przyprawione ostrą papryką i listkami oregano.

powrót

Podobne przepisy

Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Sosy do gotowanych ziemniaków
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.