Marieta  Marecka

Majonez na żółtkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na żółtkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żółtka

ok. 200-250 ml oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Żółtka, musztardę, sól i pieprz ubijamy mikserem. Dolewamy cienką strużką olej, ciągle miksując. Jak otrzymamy pożądaną gęstość majonezu, przestajemy dolewać olej. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny lub octem i ubijamy dalej, aż będzie gęsty i zwarty. Trzymamy w lodówce, w zakręconym słoiczku, będzie nadawał się do jedzenia przez ok. tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.