Marieta  Marecka

Majonez na białkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na białkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 białka

1 łyżeczka musztardy

1 płaska łyżeczka soli

250 ml oliwy z oliwek

pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Postępujemy jak w przypadku majonezu na żółtkach. Ubijamy razem musztardę, sól, pieprz i białka. Dolewamy powoli cienką strużką oliwę i miksujemy dalej, na koniec doprawiamy sokiem z cytryny lub octem, w razie potrzeby dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez jest lekki, ma bardziej puszystą konsystencję, niż ten na żółtkach. Już sam w sobie jest świetnym dressingiem, a wzbogacony o świeże zioła, czosnek, mieloną paprykę będzie jeszcze ciekawszy. W lodówce można go przechowywać ok. tygodnia.

powrót

Podobne przepisy

Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.