Si King

Mahallebi


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mahallebi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 puszki słodzonego mleka skondensowanego po 375 ml

500 ml kremówki

60 g cukru demerara

150 g mielonych migdałów

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

60 g mączki ryżowej

80 g skrobi kukurydzianej

ekstrakt waniliowy do smaku

200 ml wody różanej

spora garść siekanych migdałów lub pistacji

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W garnku wymieszać wszystkie składniki (poza ekstraktem waniliowym, wodą różaną i migdałami/pistacjami do dekoracji). Podgrzewać na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż mieszanina wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać wodę różaną i ekstrakt waniliowy, wymieszać trzepaczką. Rozlać do pucharków, posypać migdałami - pistacjami. Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny albo na noc.

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.