Anna Olson

Magdalenki


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Magdalenki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki orzechów nerkowca

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

½ kostki + 2 łyżki masła

3 jajka o temperaturze pokojowej

2 żółtka

2/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier-puder do oprószenia lub 60 g posiekanej stopionej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Prażyć orzechy nerkowca na blasze przez 7 minut, wyjąć i ostudzić.
W malakserze zmielić pulsacyjnie orzechy z mąką, aż orzechy będą miałkie. Przesiać do miski przez sito wraz z solą. Przesiać ponownie i dodać okruchy orzechów, które pozostały w sicie.
Stopić masło w rondlu na średnim ogniu. Gotować przez 3-4 minuty, aż stanie się brązowe. Zdjąć masło z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Za pomocą miksera ubić na wysokich obrotach żółtka i jajka, aż podwoją objętość. W czasie ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy jajeczna masa stanie się gęsta i jasnożółta, dodać wanilię. Powoli dosypywać mąkę z orzechami, mieszając krótko, aż składniki się połączą. Zmieszać łyżkę ciasta z masłem i dodać do pozostałego ciasta. Szybko zmieszać składniki i wstawić ciasto na 20 minut do lodówki. Natłuścić i wysypać mąką foremki do magdalenek (duża blacha z wgłębieniami w kształcie połówek muszli). Do każdego zagłębienia nałożyć łyżkę ciasta i piec przez 12-15 minut, aż środki ciastek zrobią się sprężyste. Ostudzić ciastka i oprószyć cukrem-pudrem lub zanurzyć do połowy w czekoladzie. Ciastka z czekoladową polewą odkładać na blachę wyłożoną pergaminem. Można włożyć ciastka na 5 minut do lodówki, żeby czekolada szybciej zastygła, ale należy je podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta-pudding z panettone
Jamie  Oliver
Przepis z programu Wystrzałowe Święta Jamiego
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.