Tomasz Jakubiak

Maczanka krakowska z kajzerką


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1107

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg karkówki

1 kg cebuli

0,5 litra czerwonego wytrawnego wina

pieprz

mielona czerwona papryka

bulion do podlewania (ok. 2 litry )

 

Sałatka z kiszonego ogórka:

ogórki kiszone

cebula

olej rzepakowy

natka pietruszki

szczypta kminku

musztarda

 

Dodatki:

4-6 kajzerek na kg karkówki

Przygotowanie:

Przygotuj karkówkę. Mięso namocz w solance na 24 godziny z liściem laurowym i zielem angielskim.
Następnie w brytfance obsmaż mięso. Dodaj do niej pokrojoną cebulę i sporą ilość pieprzu. Następnie dodaj liść laurowy i mieloną czerwoną paprykę. Całość zalej porcją bulionem (zamiennie możesz zalać wodą) i czerwonego wina. Karkówkę duś pod przykryciem ok. 3 godziny. Upieczone mięso wyjmij i poszarp na kawałki oraz polej je sosem z brytfanki.
Przygotuj sałatkę. Do pokrojonych ogórków kiszonych i cebuli dodaj olej rzepakowy, natkę pietruszki, odrobinę kminku i ostrej musztardy.
Na dno talerza wlej sporą ilość sosu z mięsem, kajzerkę zamocz z dwóch stron w sosie. Maczankę podawaj z sałatką z kiszonego ogórka. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.