Rick Stein

Łupacz z małżami


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Wschodnia Szkocja i połów łupaczy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Łupacz z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z łupacza

masło

szalotka

małże

liście młodego szpinaku

sól

pieprz

słodowa whisky

łyżeczka soku z cytryny

trybula

 

 

Przygotowanie:


Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle. Dodać małże, trochę wody i gotować około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Odcedzić małże, zebrać sos. Obgotować kawałki łupacza w sosie przez cztery minuty. Wyjąć rybę. Wyjąć mięso małży z muszli – zostawić w muszlach około tuzina, dla dekoracji. Opłukać liście szpinaku, w garnku roztopić trochę masła i wrzucić szpinak. Zmniejszyć ogień, dodać sól i pieprz, przykryć i gotować około dwóch minut. Do gotującego się sosu, pozostałego po małżach i gotowaniu ryby, dodać masło i energicznie roztrzepać, aby powstała kremowa emulsja. Dodać kilka łyżek whisky, łyżeczkę soku z cytryny i garść posiekanej, świeżej trybuli. Małże wrzucić na chwilę z powrotem do sosu i zdjąć z ognia. Na talerz nałożyć dużą łyżkę szpinaku, na to filet i polać sosem z małżami. Estetycznie ułożyć kilka małży w muszlach na wierzchu dania.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ceviche
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska, Kuchnia peruwiańska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łosoś marynowany w balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.