Rick Stein

Łupacz z małżami


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Wschodnia Szkocja i połów łupaczy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Łupacz z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z łupacza

masło

szalotka

małże

liście młodego szpinaku

sól

pieprz

słodowa whisky

łyżeczka soku z cytryny

trybula

 

 

Przygotowanie:


Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle. Dodać małże, trochę wody i gotować około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Odcedzić małże, zebrać sos. Obgotować kawałki łupacza w sosie przez cztery minuty. Wyjąć rybę. Wyjąć mięso małży z muszli – zostawić w muszlach około tuzina, dla dekoracji. Opłukać liście szpinaku, w garnku roztopić trochę masła i wrzucić szpinak. Zmniejszyć ogień, dodać sól i pieprz, przykryć i gotować około dwóch minut. Do gotującego się sosu, pozostałego po małżach i gotowaniu ryby, dodać masło i energicznie roztrzepać, aby powstała kremowa emulsja. Dodać kilka łyżek whisky, łyżeczkę soku z cytryny i garść posiekanej, świeżej trybuli. Małże wrzucić na chwilę z powrotem do sosu i zdjąć z ognia. Na talerz nałożyć dużą łyżkę szpinaku, na to filet i polać sosem z małżami. Estetycznie ułożyć kilka małży w muszlach na wierzchu dania.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.