Rick Stein

Łupacz z małżami


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina Wschodnia Szkocja i połów łupaczy (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Łupacz z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z łupacza

masło

szalotka

małże

liście młodego szpinaku

sól

pieprz

słodowa whisky

łyżeczka soku z cytryny

trybula

 

 

Przygotowanie:


Pokrojoną cebulkę zeszklić na maśle. Dodać małże, trochę wody i gotować około trzech minut, dopóki się nie otworzą. Odcedzić małże, zebrać sos. Obgotować kawałki łupacza w sosie przez cztery minuty. Wyjąć rybę. Wyjąć mięso małży z muszli – zostawić w muszlach około tuzina, dla dekoracji. Opłukać liście szpinaku, w garnku roztopić trochę masła i wrzucić szpinak. Zmniejszyć ogień, dodać sól i pieprz, przykryć i gotować około dwóch minut. Do gotującego się sosu, pozostałego po małżach i gotowaniu ryby, dodać masło i energicznie roztrzepać, aby powstała kremowa emulsja. Dodać kilka łyżek whisky, łyżeczkę soku z cytryny i garść posiekanej, świeżej trybuli. Małże wrzucić na chwilę z powrotem do sosu i zdjąć z ognia. Na talerz nałożyć dużą łyżkę szpinaku, na to filet i polać sosem z małżami. Estetycznie ułożyć kilka małży w muszlach na wierzchu dania.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Okoń duszony w winie
Przepis z programu Dietosfera (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Steki z miecznika z sałatką z koprem włoskim i grejpfrutem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.