Lummur

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Lummur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

półtorej filiżanki ugotowanych, ostudzonych płatków owsianych

pół filiżanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka mielonego kardamonu

pół łyżeczki słodzika (opcjonalnie)

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 filiżanka mleka owsianego, ryżowego albo sojowego

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, kardamon, słodzik, sól i proszek do pieczenia. wymieszać z płatkami. Dodać jajko i mleko. Wymieszać i smażyć jak zwykłe placuszki.
Podawać z wędzonym łososiem, ogórkiem i twarożkiem.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.