Loukoumades

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Loukoumades
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

2 szklanki mąki

1 łyżka drożdży

2 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

olej do głębokiego smażenia (bez zapachu, np. kukurydziany)

1 łyżka cukru wymieszanego z cynamonem (do przybrania)



Syrop:

1 szklanka cukru

½ szklanki miodu

½ szklanki wody różanej

1 mała laska cynamonu



Ciasto:

Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać ½ szklanki mąki i mieszać, aż masa będzie gładka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do większej miski i dodać resztę mąki, wodę i sól. Mieszać, aż masa będzie gładka i elastyczna. Uformować długi wałek. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny (powinno podwoić objętość). Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, zostawić na dłużej.



Syrop:

Do rondla wlać wodę, dodać miód, cukier, laskę cynamonu. Gotować 10 minut na małym ogniu. Zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia. Dodać wodę różaną. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Nabrać ręką niewielką ilość ciasta. Trzymając nad olejem, lekko zamknąć dłoń po to, żeby zgnieść ciasto w kulę. Dzielić łyżeczką na małe kulki i wrzucać je do oleju. Smażyć, aż będą złocistobrązowe. Wyjąć usmażone kulki ciasta na sito i gorące zanurzyć w zimnym syropie. Wyłożyć na półmisek i posypać mieszaniną cynamonu i cukru.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.