Malka Kafka

Łosoś zapiekany w suflecie marchewkowym z pomarańczową papryką grillowaną


Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 9569

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 fileta z łososia (w całości)

0,5 kg marchwi

2 cebule

3 jajka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

szczypta cukru

pieprz

sól

3 gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:


Do foremki lub brytfanki włóż łososia, posól, a na wierzch połóż 3 gałązki rozmarynu. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Marchew i cebulę obierz i ugotuj na miękko. Następnie odcedź i przetrzyj przez sito lub zmiksuj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i smaż, aby nabrała złotego koloru. Wlej zimne mleko, stale mieszając i zagotuj, żeby masa miała konsystencję gęstego budyniu. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do zasmażki dodaj przetarte warzywa, pianę oraz żółtka i szybko wymieszaj. Masę wylej na łososia w formie i wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj z papryką grillowaną - patrz oddzielny przepis.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Torcik z sardeli i endywii
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.