Łosoś zapiekany w suflecie marchewkowym z pomarańczową papryką grillowaną

Łosoś zapiekany w suflecie marchewkowym
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 0,5 fileta z łososia (w całości)
  • 0,5 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól
  • 3 gałązki rozmarynu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do foremki lub brytfanki włóż łososia, posól, a na wierzch połóż 3 gałązki rozmarynu. Nagrzej piekarnik do 175 stopni C. Marchew i cebulę obierz i ugotuj na miękko. Następnie odcedź i przetrzyj przez sito lub zmiksuj dokładnie i odstaw do ostygnięcia. W rondelku rozpuścić masło, dodaj mąkę i smaż, aby nabrała złotego koloru. Wlej zimne mleko, stale mieszając i zagotuj, żeby masa miała konsystencję gęstego budyniu. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Do zasmażki dodaj przetarte warzywa, pianę oraz żółtka i szybko wymieszaj. Masę wylej na łososia w formie i wstaw ją do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 190 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj z papryką grillowaną - patrz oddzielny przepis.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA