Łosoś z sosem z małosolnych ogórków z pure ze szparagów i marchewki z cukiniowymi plackami

Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Łosoś z sosem z małosolnych ogórków z pure ze szparagów i marchewki z cukiniowymi plackami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Łosoś

60 dag łososia

pół cebuli dymki

10 dag obranej marchwi

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka natki kolendry

50 ml oliwy z oliwek

Sos ogórkowy

10 dag ogórków małosolnych

3 dag szalotki

250 ml śmietany kremówki

10 g klarowanego masła

10 ml bulionu

pęczek natki pietruszki

czosnek do smaku

Puree z marchewki

10 dag ziemniaków

15 dag marchewki

3 dag klarowanego masła

10 g szalotki

Puree ze szparagów

10 dag ziemniaków

10 dag szparagów

3 dag masła klarowanego

10 g szalotki

Placki z cukinii

10 dag ziemniaków

15 dag cukinii

1 jajo

15 dag maki

10 ml oleju

sól

pieprz

ziele angielskie

pieprz młotkowany

pieprz biały

cukier

 

Przygotowanie:

Przygotowanie łososia
Filet z łososia oczyścić z tłuszczu, ości i wyporcjować na steki typu buterfly (naciąć filet tak, aby nie przeciąć skóry, a następnie odciąć kawałek dalej stek przecinając skórę). Steki zamarynować w warzywach i przyprawach, przełożyć do torby foliowej i zamknąć w urządzeniu do próżniowego pakowania (lub przełożyć do szklanego naczynia i przykryć folią spożywczą) i odstawić na 3-4 h do lodówki.

Przygotowanie sosu z ogórka
Pokroić ogórki małosolne. Czosnek i szalotkę przesmażyć na maśle. Dodać śmietanę i bulion zredukować. Pod koniec redukowania dodać pokrojoną nać pietruszki i doprawić do smaku. Powstały sos zmiksować, przecedzić przez gęste sito, przelać do syfonu i załadować nabój z no 2 (podtlenek azotu).

Przygotowanie puree z marchewki
Pokrojoną marchewkę przesmażyć z ziemniakami i szalotką na maśle doprawić do smaku i zmiksować (to samo zrobić ze szparagami).

Przygotować placki z cukinii
Na tarce zetrzeć cukinię i ziemniaki, dodać jajko, mąkę i poprawić do smaku. Placki usmażyć na oleju i przy pomocy ausztechera (lub szklanki) wyciąć koła.

JAK PRZYGOTOWAĆ KLAROWANE MASŁO?

Składniki
20 dag masła naturalnego

Przygotowanie
Wkładamy kostkę masła do garnka i zagotowujemy na niezbyt rozgrzanym palniku. W pierwszej fazie gotowania masło wymieszane jeszcze z serwatką i wodą zawartą w sobie ma mętną konsystencję. Następnie podczas gotowania masło nam się spieni i zacznie się oddzielać od serwatki, a zawarta woda w maśle będzie stopniowo odparowywać, składniki nie będące masłem osiądą nam na dnie garnka. Jeszcze chwilę gotujemy i odstawiamy z palnika do przestygnięcia w garnku, w którym się gotowało. Po ok. 10 minutach przecedzamy nie mieszając przez bardzo drobne sito i odstawiamy do wystygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Grawlax z łososia z buraczkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.