Jamie  Oliver

Łosoś z grilla z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla

Łosoś z grilla z chrupiącą skórką z sosem jogurtowo-ogórkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kilogramowy filet z łososia

ze skórą

skórka i sok z jednej cytryny

pęczek listków fenkułu lub bazylii (same listki

drobno posiekane)

olej

sól morska i świeżo mielony pieprz

1 ogórek

obrany częściowo ze skórki (co drugie pociągnięcie obieraczką wzdłuż należy zostawić pasek zielonej skórki)

300 ml jogurtu naturalnego

1 strączek chili (pestki należy usunąć

papryczkę posiekać)

mały pęczek mięty lub oregano (same listki

drobno pokrojone)

oliwa extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Wyczyśćcie starannie ruszt grilla, żeby ryba nie przywierała. Rozpalcie grill—węgle powinny być czerwone, ale już nie palić się jasnym płomieniem. Jeśli macie mały ruszt, można rybę przekroić na pół, żeby było łatwiej ją ułożyć. Ułóżcie łososia skórą do dołu na plastikowej deseczce. Ostrym nożem ponacinajcie mięso (nacięcia powinny mieć około 1 cm głębokości). Posypcie skórką otartą z cytryny i większością posiekanych listków fenkułu lub bazylii, a następnie powciskajcie skórkę i listki w nacięcia. Trzeba je porządnie wcisnąć! Natrzyjcie rybę oliwą i posypcie solą i pieprzem, szczególnie hojnie traktując skórę, jako, że i tak większość soli i pieprzu z niej spadnie w trakcie pieczenia.
Kiedy grill będzie rozgrzany, ułóżcie łososia na ruszcie, skórą do dołu. Mięso zacznie się od spodu piec, a skórka po około 4 minutach przybierze piękny, złoto-brązowy odcień. Delikatnie przewróćcie filet łopatką i pieczcie przez kolejne 2-3 minuty z drugiej strony. W tym czasie delikatnie zdejmijcie skórę z fileta i ułóżcie na ruszcie obok, żeby ją przypiec na chrupko. Jeśli macie dzikiego łososia, będzie on miał mniej tłuszczu, niż hodowlany i suchsze mięso. Można go krócej piec, a nawet lekko go nie dopiec -choć Brytyjczykom, którzy wysmażają rybę do nieprzytomności, może się to wydać dziwne - jest to bardzo dobry pomysł! Jeśli pochodzi z hodowli (ekologicznej!), trzeba go mocniej wypiec, ale nie za bardzo, bo będzie za suchy.

powrót

Podobne przepisy

Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotleciki rybne po tajsku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#bezik

05.05.2012 19:08


wroclove

CYTUJ

dlaczego na plastkowej deseczce?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.