James  Martin

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z łososia ze skórą (4 x 125g)

1 łyżka oliwy

40g masła

sól

pieprz

5 łyżek wytrawnego wermutu (lub białego wina)

200 ml śmietany

garść liści czosnku niedźwiedziego (lub liści szpinaku)

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozpuszczamy oliwę, po chwili dodajemy masło i kładziemy łososia skórą do dołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocnym ogniu. Kiedy filety usmażą się do połowy wysokości, ostrożnie przewracamy je na drugą stronę i odstawiamy patelnię, by powoli się dosmażyły. Gotowe filety przekładamy na talerz. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i znów stawiamy ją na gazie. Wlewamy wermut. Kiedy się podgrzeje, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Posiekane liście czosnku wrzucamy do sosu i zaraz wyłączamy palnik, zostawiając na nim patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Łososia polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Pstrąg wędzony w herbacie
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.