James  Martin

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z łososia ze skórą (4 x 125g)

1 łyżka oliwy

40g masła

sól

pieprz

5 łyżek wytrawnego wermutu (lub białego wina)

200 ml śmietany

garść liści czosnku niedźwiedziego (lub liści szpinaku)

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozpuszczamy oliwę, po chwili dodajemy masło i kładziemy łososia skórą do dołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na mocnym ogniu. Kiedy filety usmażą się do połowy wysokości, ostrożnie przewracamy je na drugą stronę i odstawiamy patelnię, by powoli się dosmażyły. Gotowe filety przekładamy na talerz. Odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni i znów stawiamy ją na gazie. Wlewamy wermut. Kiedy się podgrzeje, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Posiekane liście czosnku wrzucamy do sosu i zaraz wyłączamy palnik, zostawiając na nim patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Łososia polewamy sosem.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Halibut na risotto z prawdziwków
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane sardynki z koprem włoskim
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.