Annabel  Langbein

Łosoś wędzony w herbacie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś wędzony w herbacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki łososia:

2 łyżki whisky lub wody

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka soli

1 płat łososia lub pstrąga ze skórą



Do wędzenia:

3 łyżeczki liści herbaty

1 łyżeczka cukru



Do podania:

1 szklanka sosu chrzanowego

1 chrupki chleb



Przygotowanie:

Wymieszaj whisky lub wodę z cukrem i solą. Posmaruj stronę ryby bez skóry. Pozostaw na 10 min. przed wędzeniem lub do 2 godzin w lodówce zanurzone mięsem w marynacie. Przykryj folią aluminiową dno i boki woka tak, żeby folia wystawał 3-4 cm ponad krawędź. Na dno wsyp herbatę i cukier. Wstaw posmarowaną tłuszczem kratkę. Umieść na niej rybę mięsem do dołu. Przykryj wok pokrywką, podwiń folię, żeby uszczelnić naczynie. Postaw na 4-6 min na silnym ogniu. Musi pojawić się gęsty dym. Potem zmniejsz płomień i wędź przez 12 minut. Wyłącz płomień, nie odkrywaj przez kwadrans, żeby ryba wchłonęła aromat dymu. Przed podaniem wyjmij pensetą ości z uwędzonej ryby. Przełóż rybę na półmisek, podawaj z sosem chrzanowym i chrupkim chlebem.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Barramundi z miso i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.