Jamie  Oliver

Łosoś wędzony na ciepło


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś wędzony na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

gałązka świeżego rozmarynu

kilka gałązek świeżej szałwii

dwa filety z łososia

ze skórą (dzikiego lub z ekologicznej hodowli)

sól morska

oliwa

1 limonka

przekrojona na pół

kilka listków kolendry

 

 

Przygotowanie:


Do pudełka po ciastkach wsypcie garść lub dwie drewnianch wiórków, a na nich połóżcie rozmaryn i szałwię. Ułóżcie kratkę lub kawałek drucianej siatki tak, aby znalazła się w połowie wysokości puszki. W pokrywce puszki wybijcie śrubokrętem pięć czy sześć otworków. Posypcie filety z łosoia solą i natrzyjcie oliwą. Ułóżcie je skórą do dołu na kratce (spełni funkcję rusztu) i przykryjcie puszkę pokrywką. Ustawcie na palniku, na średnim ogniu, na 8 do 10 minut. Po kilku minutach wiórki zaczną dymić. W czasie, kiedy ryba się wędzi, wymieszajcie składniki salsy—ilość chili pozostawiam waszemu upodobaniu. Kiedy ryba będzie gotowa, wyłączcie gaz i zostawcie rybę w zamkniętej puszce na trzy minuty. Dzięki temu gorący dym będzie mógł do końca przejść rybę. Wyjmijcie filety i ułóżcie na dwóch talerzach. Na każdym filecie ułóżcie trochę salsy i posypcie listkami kolendry. Polejcie odrobiną oliwy i podawajcie z połówkami limonki i resztą salsy w osobnej miseczce. Doskonałe z młodymi ziemniaczkami i zieloną sałatą na lunch.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

ewcia27

postów: 1

12.09.2012 21:51

CYTUJ

Pycha;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.