Gary  Rhodes

Łosoś wędzony i smażony z porami i sosem szczawiowym


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś wędzony i smażony z porami i sosem szczawiowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sosu szczawiowego:

1 drobno posiekana szalotka

50 g masła + do smażenia

7 liści szczawiu z łodygami

2 łyżki stołowe octu z białego wina

4 łyżki białego wina

6 łyżek wywaru drobiowego

2 łyżki śmietany 18%



Składniki dania:

masło do smażenia i smarowania

2-3 pory pokrojone w centymetrowe plastry

3 łyżki wody

100 g ziemniaków purée

1 łyżka stołowa crème frâiche

sól i biały pieprz

100 g wędzonego łososia

100 g świeżego łososia

olej do smażenia



Przygotowanie sosu szczawiowego:

Usmaż na maśle drobno posiekaną szalotkę, dorzuć 5 liści szczawiu z łodygami. Dolej ocet z białego wina, odparuj połowę płynu. Dolej białe wino, odparuj połowę płynu. Wlej wywar drobiowy, odparuj połowę płynu. Wlej śmietanę. Dorzuć 50 gramów masła, roztop, zdjąwszy rondelek z ognia. Dopraw do smaku, przetrzyj sos przez sito.



Przygotowanie dania:

Roztop w rondlu masło, wrzuć pokrojone pory. Wlej wodę, duś, aż będą miękkie, ale zachowają kolor.

Do ugotowanych ziemniaków dodaj crème frâiche. Dopraw solą i białym pieprzem. Wędzonego łososia połóż na pergaminie posmarowanym masłem i ugotuj na parze. Świeżego łososia smaż na patelni na oleju. Gdy będzie złocistobrązowy po jednej stronie, dodaj kawałek masło i przewróć. Smaż dalej, aż będzie złocisty. Posiekaj w cienkie paseczki dwa liście szczawiu, dorzuć do porów, dopraw solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcje ziemniaków i porów. Na pory wylej nieco sosu szczawiowego, dołóż usmażonego łososia. Rybę wędzoną i ugotowaną na parze połóż na ziemniakach. Także polej sosem i podawaj.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 4”

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.