Janella  Purcell

Łosoś w ziołach


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

2 kawałki łososia ze skórą



Salsa

po pół filiżanki posiekanej bazylii, pietruszki i mięty

2 filety anchois

łyżeczka kaparów

sól

ćwierć filiżanki oliwy z oliwek



Sałatka

pół puszki ciecierzycy

pół pokrojonej czerwonej cebuli

pokrojony pomidor

pół pokrojonego awokado

garść młodych liści bazylii

oliwa z oliwek

sól i biały pieprz

2 łyżeczki soku z cytryny

filiżanka ugotowanego pęczaku

sól i pieprz

posiekana natka pietruszki

cytryna lub limetka



Przygotowanie

Składniki salsy miksujemy i doprawiamy do smaku. Nacieramy nią rybę i odstawiamy, żeby się zamarynowała. Ciecierzycę delikatnie rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Smażymy łososia przez 30-45 sekund, aż skórka się zrumieni. Odwracamy i dosmażamy na złoty kolor. Pęczak układamy na talerzu. Na nim kładziemy rybę. Podajemy z sałatką i kawałkami cytryny. Przybieramy natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.