Bill Granger

Łosoś w pikantnym sosie karmelowym


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska

Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety ze świeżego łososia

olej do smażenia

kilka ząbków czosnku

czerwona cebula

½ filiżanki brązowego cukru

¼ sosu sojowego

¼ filiżanki sosu rybnego

sok z limonki

 

 

Przygotowanie:


Z łososia zdjąć skórę, pokroić na niewielkie, kwadratowe kawałki, podsmażyć przez chwilę na oliwie. Zdjąć rybę z patelni, włożyć pokrojoną w plastry cebulę i czosnek, wymieszać. Dodać brązowy cukier, sos sojowy i sos rybny. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i podgrzewać aż sos zgęstnieje. Włożyć rybę do sosu, aby nim nasiąkła. Pokropić sokiem z limonki. Rybę ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekaną dymką, papryczką i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Turbot valee d'augre
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.