Roger Mooking

Łosoś w panierce z nori


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Łosoś w panierce z nori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panierka z nori:

2 plastry nori, podpieczone na grillu

1 łyżeczka papryki

1, 5 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

2 łyżka masła

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekane chili

sól

Łosoś w panierce z nori:

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 łyżka masła

4 filety z łososia, bez skóry (150 g)

panierka z nori

sól

Przygotowanie:

Panierka nori:
W moździerzu pokruszyć tłuczkiem plastry nori. Dodać papryki, ziarna sezamu, ziarna czarnego pieprzu i soli, zemleć wszystko. Na małej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Dodać posiekane szalotkę i czosnek. Smażyć przez minutę, aż szalotka i czosnek zmiękną i się lekko zrumienią. Dodać chili i pokruszoną mieszankę nori z przyprawami. Smażyć mieszając przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.

Łosoś w panierce z nori:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej i masło. Filety z łososia posypać z każdej strony solą. Lekko podsmażyć filety, stroną ze skórą do góry. Odwrócić i podsmażać drugą stronę, ok. 2 min. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, stroną ze skórą do dołu. Obłożyć od góry panierką z nori. Piec w piekarniku ok. 5-7 minut.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.