Kuchnia+ Food Film Fest 6.

przepisy z programów >>

Łosoś w panierce z nori

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.3)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania z ryb Dania z ryb

składniki i przygotowanie:

Panierka z nori:
2 plastry nori, podpieczone na grillu
1 łyżeczka papryki
1, 5 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżka masła
1 posiekana szalotka
1 posiekany ząbek czosnku
1 posiekane chili
sól

Łosoś w panierce z nori:
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżka masła
4 filety z łososia, bez skóry (150 g)
panierka z nori
sól


Panierka nori:
W moździerzu pokruszyć tłuczkiem plastry nori. Dodać papryki, ziarna sezamu, ziarna czarnego pieprzu i soli, zemleć wszystko. Na małej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Dodać posiekane szalotkę i czosnek. Smażyć przez minutę, aż szalotka i czosnek zmiękną i się lekko zrumienią. Dodać chili i pokruszoną mieszankę nori z przyprawami. Smażyć mieszając przez 1-2 minuty, zdjąć z ognia.

Łosoś w panierce z nori:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Na patelni rozgrzać olej i masło. Filety z łososia posypać z każdej strony solą. Lekko podsmażyć filety, stroną ze skórą do góry. Odwrócić i podsmażać drugą stronę, ok. 2 min. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego, stroną ze skórą do dołu. Obłożyć od góry panierką z nori. Piec w piekarniku ok. 5-7 minut.

Opracowano na podstawie programu \"Nuta egzotyki na co dzień\".







skomentuj przepis >>